Bouw van een nieuwe loods

Categorie
bouwwerken

In Langemark hebben we een volledig nieuwe loods gebouwd.
De loods is 48m lang en 25m breed. De muren zijn 7m hoog, de nok is 11m hoog. De muren bestaan uit 2 verschillende materialen: 3 rijen betonplaten en daarboven sandwichpanelen. De loods wordt gebruikt om grondstoffen zoals tarwe, gerst, lijnzaad… op te slaan. Daarom werden de onderste 2 rijen betonplaten versterkt. Het dak bestaat, net als de muren, uit sandwichpanelen. Deze hebben een dikte van 40mm. Hierdoor is er in de loods geen sprake van condensvorming. Dit resulteert in een betere bewaring van de grondstoffen.
In de nok van het dak werd een lichtkoepel voorzien. Zo is er doorheen de dag natuurlijk lichtval. In de lichtkoepel is er een segment voorzien die elektrisch kan worden geopend.

In de loods is er ook lokaal voor opslag van sproeistoffen. Door het gebruik van een codeklavier is deze ten allen tijde op slot. Zo voldoet de landbouwer meteen aan de nieuwste wetgeving.
Vooraan het gebouw werd een geïsoleerde, automatische schuifpoort en bijhorende deur voorzien. De deuren en poorten werden gefabriceerd in ons atelier.

Naast de loods werd een nieuwe waterput aangelegd. De put is 50m lang en 4 meter diep. In de put kan er ongeveer 2 miljoen liter water worden opgeslagen. Om deze te vullen wordt niet alleen het afvoerwater van de loods gebruikt, ook andere stallen werden er op aangesloten.